Quantcast
Channel: Toe Com St » direct marketing
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Trends via Wijs: +34. Waaronder Google Now en Twitter Medium.

$
0
0
Woordenkaart op p. 5 van het Trendrapport 2014 op Wijs.be (Dirk Sabbe).

Woordenkaart op p. 5 van het Online trendrapport 2014 op Wijs.be (art. van Dirk Sabbe).

Een belangrijke post in onze reeks prikkels over trends. Ditmaal over online trends, al willen we het hier zeker niet enkel hebben over trends in sociale media en andere digitalia. De waaier wordt binnenkort breder, er zijn meer posts op komst …

#7 – 34 trends voor Vlaanderen. Na zes eerdere rapporten (2008-2013, hier vindbaar) brengt Bart De Waeles bedrijf Wijs ons alweer een nieuw rapport (2013-12-31, bedankt MJ). Eerder al evalueerde Kristof Schils het vorige (2013-12-25). De woordenkaart van Wijs’ online trendrapport 2014 vindt u hierboven, de inhoudstafel aan het eind. Hier meteen al snel een hele reeks highlights:

  • Frictieloze data (just-in-time relevantie): de informatie over een product of dienstverlening “zal op het moment dat we die nodig hebben frictieloos en automatisch tot bij ons komen. We zullen ons niet meer bewust moeten voorbereiden (vaarwel Testaankoop), en we zullen niet meer vertrouwen op de informatie van de verkoper in de winkel. Je kan dit ook doortrekken naar personen.” (Bart De Waele)
  • Location based services: gps voor binnen. Bv. in de supermarkt of andere doolhoven. (Dirk Sabbe) Bv. iBeacons “fungeren als een soort inhouse gps satelieten die tegelijk in een straal van 20 meter bezoekers met een compatibele smartphone (en de bijpassende app) kunnen identificeren. Binnen wandelen in een winkel en meteen een bericht krijgen dat je klantenkaart bijna vol is, het kan. Een persoonlijke route naar je gereserveerde plaats in het Sportpaleis, het kan. Betalen aan de kassa omdat die kassa weet dat jij daar staat, het kan.” (Bert Van Wassenhove)
  • Slimme outdoor advertising dankzij the Internet of Things. (Frederik De Wachter)
  • Een pr-pitch zal al vaker kort, krachtiger en snel verteerbaar moeten zijn, misschien zelfs beperkt worden tot 140 tekens” en er komt “een consensus waarbij de verouderde ‘mediawaarde’ niet de belangrijke parameter is. De nadruk komt vooral te liggen op de PR outcome (business results) eerder dan de output (impressions of advertising value equivalency)”. (Andrew Vassallo)
  • Content marketing wordt het nieuwe adverteren […] het hart van online communicatie. […] Dat content hapklaar en snel verteerbaar moet zijn zal ook invloed hebben op print.” (Marnik D’Hoore)
  • Multichannel marketing: het aantal kanalen waarop consumenten zich bewegen blijft stijgen. De verwachtingen van consumenten (B2C, maar ook binnen B2B, overheid, …) zijn hoger dan ooit. Ze willen je horen en zien op de manier en het moment die hen het meeste zint. Je product of dienst alleen is weinig overtuigend, de klantervaring moet centraal staan.  De ervaring moet steeds beter worden. En het stopt niet. (Mathieu D’Hondt)
  • Renaissance van offline communicatie. Of beeldtaaloplossingen. Bv. “Video heeft een grote vlucht genomen en het blijft belangrijk. Maar 2014 is wel het jaar om niet “zomaar” video in te zetten; dat is een vak apart. Het is anno nu een kunst om mensen twee minuten bij de les te houden. Daarom zie ik een nog grotere rol weggelegd voor motion graphics; met animaties ben je nog beter in staat de boodschap op een begrijpelijke en onderhoudende manier over te brengen. […] Uiteraard zijn het allemaal tussenoplossingen. Uiteindelijk gaan we er naar toe dat we overal metadata kunnen zien. Of dat nu via Google Glass is of met speciale lenzen. Maar dat duurt nog zeker drie jaar. Dan moet je wel communiceren dat mensen iets kunnen oproepen: een piepje, tikje of trillinkje. Je kunt er niet continu onaangekondigd mee gestoord worden, want dan word je gestoord.” (Maarten Reijgersberg)
  • Datavervuiling is het gevolg van de “information overload” die niet alleen bedrijven, maar nu ook privé-personen veroorzaken. Het zal nog wel enkele jaren duren voordat uit de massa informatie over, bijvoorbeeld, aankoopintenties, iets bruikbaars gepuurd kan worden. Ondertussen spelen data scientists “hard to get” voor de met eurobiljetten wapperende werkgevers. […] The right to be forgotten” wint als idee en ik draag nu al “wisrecht” voor als woord van het jaar 2014.” (Clo Willaerts)
  • De terugkeer van het ambacht en van in real life (IRL) ontmoetingen: “We gaan onze handen meer gaan gebruiken in 2014. Je hebt twee handen nodig om een kunstwerk te vervaardigen, en tien vingers om het online te delen. Daarnaast ook “periodiek bij elkaar komen om te genieten van oude geneugten die men gemeen heeft en ondertussen ratelen over de gewone dingen des levens. De service clubs herrijzen uit hun stoffige imago. Members only.” (Davy De Rijck)
  • More talking, less typing.” Maar dan omdat we de voice activation mogelijkheden en andere spraaktoepassingen steeds meer gaan gebruiken. (Frederic Naessens)

  • “Laat ons nu maar snel komaf maken met die ouwe mentaliteit om het on-zekere aan een idee of plan te zien. En laat ons nu maar een engagement nemen om het goeie beter te maken en het slechte te helpen oplossen. […] Op de keper beschouwt zegt de overheid: komaan, Vlaanderen, start uw onderneming. En zodra we dat allemaal geloven en dus starten en onze producten aanbieden aan de overheid, zegt diezelfde overheid: ‘wij vertrouwen u niet’. Want daar komt het huidig beleid qua overheidsaanbestedingen in se op neer. Zullen we met die redenering in 2014 ook maar in één keer doen wat hoort: doorsjassen?” (Eric Kenis)
  • “Vroeger maakte het indruk als je naar de traiteur ging, nu is het teken van onkunde in de keuken. Vele industrieën krijgen met deze trend af te rekenen. […] Het marketingproces zal omgekeerd verlopen dan dat we gewoon waren. Tot nu toe plannen de meeste marketeers een productlancering volledig voor de lancering van het product. Eens de lancering er komt, is het afwachten of het plan lukt. Bijsturen gebeurt ten vroegste enkele weken later. In het nieuwe marketingproces, wordt het grootste deel van de planning vlak na de lancering uitgevoerd. Op basis van snelle feedback uit de markt worden er tijdens de lanceringen beslissingen genomen inzake media budget en campagne. De kunst bestaat er dus niet langer in om alles op voorhand perfect te beredeneren. De kunst bestaat erin de flexibiliteit te hebben om snel te reageren.” (Steven Van Belleghem)
  • Nieuwe hardware en API software. “Waarom zelf alle onderdelen van een softwareproduct of webservice programmeren als je via APIs (Application Program Interface) cloud gebaseerde diensten – dikwijls gratis – bij elkaar kunt shoppen? […] Na software is “APIs are eating the world” de nieuwe mantra.” Tegelijk komt er ook een “renaissance van hardware. Iedereen heeft ondertussen al gehoord van het “Internet of (every)things” (IoT) waarbij elk mogelijk toestel of sensor aan de grid wordt gekoppeld. Ironisch genoeg gebeurt die verbinding buitenom internet: via bluetooth of radiogolven. Het principe achter IoT is simpel: als een product zelf niet gedigitaliseerd kan worden dan bouwen we er een digitale interface voor. Het goedkoper worden van hardware en de beschikbaarheid van opensourcesoftware zorgt voor een golf van nieuwe hardwareproducten geproduceerd door kleine bedrijfjes of zelfs enkelingen, iets wat vroeger steevast voorbehouden was aan de grote bedrijven. Kickstarter geeft u een uitgebreide staalkaart van de mogelijkheden maar de bekendste zijn Nest, LIFXPaypal Beacon, Estimote en tenslotte Scanadu van de Belgische visionair Walter De Brouwer.” (Omar Mohout)
  • Nieuwe domeinnamen. “Internetadressen die eindigen op .google, .shop, .gent, .wine, .samsung of .brussels? Jazeker: vanaf 2014 komen er honderden nieuwe extensies bij. Voor het eerst zijn daar ook merknamen bij, en namen van steden en regio’s. Het domeinnaamsysteem gaat er met andere woorden helemaal anders uitzien. Zo’n eigen topleveldomein (TLD) kan een interessant marketinginstrument zijn. In plaats van naar pepsi.com of naar pepsi.be te surfen, zullen consumenten straks naar .pepsi of naar drink.pepsi kunnen gaan. Bijkomstige informatie in de domeinnaam verdwijnt, waardoor het merk nadrukkelijker in de kijker wordt geplaatst. Een suffix kan ook een tool zijn om aan klantenbinding te doen. Banken of telecombedrijven zouden hun klanten bijvoorbeeld een gepersonaliseerd en veilig e-mailadres kunnen bezorgen. En wie straks naar een .bank-adres surft, kan er normaal gezien zeker van zijn dat hij daadwerkelijk bij een bank terecht komt. Toch is er ook een keerzijde. Een internetadres eindigend op .gay, bijvoorbeeld, kan softwarematig gemakkelijk geblokkeerd worden in landen waar men homoseksualiteit niet tolereert. Waarmee de internetvrijheid in het gedrang komt, en één van de oorspronkelijke doelstellingen van de liberalisering een averechts effect krijgt. Hoeft het te verbazen dat het aantal initiatieven vanuit België beperkt blijft? Dot Vlaanderen, dot Gent en dot Brussels, that’s it. De naam InBev is wel eens gevallen, en ook in het Waalse Spa hebben ze even een eigen suffix overwogen, maar die projecten zijn relatief snel gesneuveld. Voorts heeft het er een tijdlang naar uitgezien dat KBC voor een extensie zou kiezen, maar de bank-verzekeraar heeft uiteindelijk ook de stekker uit het dossier getrokken. Benieuwd of het management nog achter die beslissing staat nu het weet dat BNP Paribas wél ingestapt is.” (Frederik Tibau)

  • Je medewerkers als superhelden. Iedereen bouwt mee aan je reputatie. Interne communicatietools als voorwaarde. Networks, networks everywhere! (Talking Heads)
  • Klantendiensten op sociale media! Enne … “volgens ons kan geen enkele afdeling ‘social media’ claimen. Vermits customer service de verantwoordelijkheid van alles en iedereen is in een bedrijf, is social customer service dat ook.” (Hans Similon & Dorien Aerts)

  • Sociale media hebben momenteel privacy als nadeel en lijken misschien niet meer zoveel in ruil te bieden. “Er is dus nog veel ruimte voor echte proactieve personalisatie. De prevalerende optimist in mij gaat ervan uit dat enkele slimmeriken daar in 2014 ook voor zullen zorgen. Wellicht zij die niet gehinderd worden door te veel ervaring met marketing messages for the masses, en bij ons genoeg vertrouwen opwekken om hen toegang te geven tot verschillende persoonlijke bronnen in ruil voor de reële belofte van een echt persoonlijke ervaring. Sommigen hoor ik dan al om meer data roepen. Ik denk persoonlijk dat we al behoorlijk verzuipen in de data. Ik denk dat er veeleer behoefte is aan het stevig rationaliseren van de reeds bestaande essentiële informatie die mij werkelijk beschrijft. En op kleinere, individualistische schaal nadenken.” (Filip Aerts)

  • Big data op school. (Pedro De Bruyckere)
  • Nieuwe kijk op e-mail. “Data renting, mass targeted campaigning, purchased prospect lists,… in 2014 zullen we deze technieken voorgoed begraven. E-mail is nu eenmaal niet gemaakt om het klassieke advertentiemodel op toe te passen. Adverteerders die klassieke metrics zoals reach & impressions toepassen op e-mail marketing begrijpen het kanaal nog steeds niet. E-mail is een katalysator, een beginpunt voor een online belevenis. E-mail campagnes waar het sales conversiepunt in de e-mail verwerkt zit, zullen hun clicks, opens en conversies in 2014 drastisch zien dalen, om nog maar te zwijgen over de churn ratio op hun database. Adverteerders die niet e-mail lezen, maar me-mail, zij zullen in 2014 de sleutel vinden om de consument te bereiken in een overrompelde inbox. Het model er achter is niet moeilijk: ‘the right message, to the right person at the right moment in time’. Het tipping point, het moment waar de knoppen van je programma correct staan ingesteld, is iets waar adverteerders naar op zoek moeten in 2014.” (Tim Karpisek)
  • Media in evolutie. BhaaluStievie startten afgelopen jaar in België en laat de televisiesector nadenken over hun businessmodel. We kunnen dus nog grote internationale spelers of kleine uitdagers verwachten in allerhande sectoren die het een en ander in beweging kunnen zetten” en 3D-printing zal de normaalste zaak van de wereld worden.” (Kristof Schils)
  • “Het internet spartelt zich doorheen zijn puberteit en voorziet ons van ongekende mogelijkheden. […] Succes is het gevolg van consequent de meeste dingen goed doen. Je moet af en toe eens op je bek gaan, zolang je maar terug rechtstaat en lessen leert.” (Steven De Wilder)
  • Maatwerk. Eigenwaarde. Persoonlijkegegevensbeheerdiensten. Slowcial productiviteitstools. Twitter‘s nieuwe Medium. (Herman Konings)
  • If this then that (IFTTT) apps. Memotica: het proactief ecosysteem dat een persoon toelaat zijn individuele wensen & gewoontes via digitale weg te sturen naar een lerend netwerk van smart devices. Met als voornaamste doel: tijdwinst en gebruiksgemak voor het alledaagse leven.” (Nick Decrock)
  • Don’t believe the hype, it’s a sequel. “Innoveren is belangrijk en zelfs noodzakelijk. Maar het werkt alleen maar als je basis in orde is.” (Karl Gilis)
  • “Video kills the photoshop. […] Ik ben er van overtuigd dat meer video op het internet de kloof met papieren media nog groter gaat maken. Dat kan een opportuniteit zijn voor beide zijden van de kloof, maar dan moet er nu wel op tijd creatief over nagedacht worden. […] De doorbraak van smartphones en vooral tablets is zo enorm, dat iedereen zijn eigen scherm heeft in 2014. Content moet ECHT personaliseerbaar zijn. En dat moet automatisch / seamless zijn. MySubwebsites zijn passé. Ik vind Google Now waanzinnig op dat vlak. Een beetje scary, maar toch waanzinnig. […] Connected devices brengen ook nieuwe mogelijkheden!” (Peter Van Hende)
  • Mobile first. “In 2014 moet content toch echt wel geschikt zijn voor mobile. Maar er is nog een lange weg te gaan. Er is een verschuiving van techniek naar inhoud; dus niet alleen platformen technisch geschikt maken om op mobile te kunnen werken, maar daadwerkelijk met andere content komen op bijvoorbeeld mobiele websites. De enige juiste weg voor apps en websites is ‘mobile first‘. Dat gaat niet zo snel als marketeers zouden willen.” (Maarten Reijgersberg)
  • Vertrouwen verdienen door top dienstverlening en klantgerichtheid. “Producten en diensten moeten goed zijn. Ze moeten als het ware het Olympisch minimum halen. De vraag van vandaag is wat je meer doet bovenop je producten. […] de eerste vraag moet zijn: hoe kan ik m’n klant écht helpen? Met informatie over trends, uitdagingen, opportuniteiten maar ook simpele vragen over hoe je iets installeert. En ook met apps, tools, website en offline aanwezigheid. Echt een klant willen helpen. Doorheen de ganse organisatie. […] dan verdien je het vertrouwen van de klant.” (Tom De Baere)
  • Van factuele productcommunicatie (eigenschappen en specificaties) naar emotionele belevingscommunicatie (experience as a metric). Hiermee is meteen de metamorfose van campagnecommunicatie naar brand storytelling verklaard[…] We zullen zien dat die metamorfose naar advocacy en engagement als heilige meetinstrumenten vanuit de (sociale) media voor het waarderen van zelfverklaarde gatekeepers slechts een tussenfase betreft en algoritmen vaak achter de realiteit aan hollen: nu merken duurzamer, emotioneler gaan communiceren en connecteren, wordt het zaak die engagementen als metric te ijken en aan te vullen met instrumenten die ons meer inzicht geven in beleving en zelfs bezieling (in hoeverre raken merken tot in onze ziel). De werkelijke waarde van influencers en gatekeepers wordt nog al te vaak kwantitatief en arbitrair bepaald. Een nieuw model dringt zich op en is in aantocht. Mijn voorspelling is dan ook dat in 2014 multidisciplinaire content marketingpraktijken de sociale media zullen vervolledigen, van live events en case studies tot branded content tools voor merkbeleving op multifunctionele digitale omgevingen en schermen. Kanalen worden secundair aan de content die we erop ontsluiten. Na het campagnedenken stoten we ook het paradigma van de kanalen als silo’s stilaan af.” (Robbie Cop)
  • Consuminderen zet door volgens eenRipple Effect: de (late) majority volgt in de komende jaren waarbij ook zij hun aankopen en de bedrijven in twijfel zullen trekken. Ze verlangen naar verantwoording en oplossingen die hun échte problemen oplossen.” (Dries Bultynck)
  • M-agri in ontwikkelingslanden. “Als je denkt dat mobile in onze contreien grote veranderingen met zich meebrengt, dan veroorzaakt het in de ontwikkelingslanden aardverschuivingen. Miljoenen Afrikanen of Aziaten die nooit een bankrekening hebben gehad worden door mobiele wallets financieel ontsloten. Plots krijgt een belangrijk deel van de wereldbevolking toegang tot diensten tot voor kort totaal onbekend voor hen. Scholing, informatie en financiële diensten gericht om de productiviteit van de boeren te verbeteren. Micro-leningen of micro-verzekeringen via mobile zorgen ervoor dat boeren producten en machines kunnen aanschaffen om hun productie te verhogen of zich te beschermen tegen tegenvallende oogsten. Diensten om boeren noodzakelijke informatie te bezorgen over producttracking, marktprijs informatie via sms en voice zullen in ontwikkelingslanden nog meer toenemen.” (Yves Kallaert)
  • Smart cities. M-education in onze scholen. M-Health en mobile fitness devicesContext awareness zal door mobile nog relevanter worden. Informatie van de gebruiker, zijn toestel, zijn omgeving en locatie, zullen de interactie verbeteren. Big data zal mede door mobile vertaald kunnen worden naar bruikbare insights. Op zich niets nieuws, maar een versnelling zal duidelijk worden al was het om de volgende generatie van nieuwe mobiele toestellen en ‘smart wearables‘ te ondersteunen.” (Yves Kallaert)
  • Micro marketing. “Marketeers worden belast met het creëren van content die gedreven wordt door de voorkeur van de consument himself. Inzicht in dat gedrag én de voorkeuren van de consument zal marketeers uitdagen met contentcreatie en communicatiestrategieën op basis van hoe de inhoud wordt gebruikt door de consument. Gepersonaliseerde marketing per target group, micro-marketing.  […] Jammer genoeg zie ik nog steeds het merendeel van budgetten verdwijnen in agenda’s van project managers, account managers en marketeers. Creatives, designers en developers moeten het stellen met de restjes maar vormen, volgens mij, wel het grootste tandwiel in de machine. Ik kan en wil daar niet mee akkoord gaan. Die gelaagdheid in de reclamesector optimaliseren, het wordt mijn missie van 2014.” (Elke De Vilder)
  • “Er gaan mensen en organisaties zijn die op safe spelen en wiens ambities niet verder reiken dan de middenmoot en er gaan er zijn die zot genoeg zijn om iets onconventioneels te doen. Het is door jarenlang outstanding te zijn dat een artieste als Amanda Palmer mag spreken op een TED event en het is door te kijken naar dat ene groepje outliers dat enkele visionairen nieuwe markten gaan kunnen aanboren. Markten die pas jaren later, als het te laat is, zullen erkend worden door de hopeloos achterblijvende massa. Het is zo voor de muziek, het is zo voor de print en het zal zo zijn voor digitaal.” (Steven Beeckman)
  • Privacy (passim).

En zoals beloofd de inhoudstafel van Wijs’ online trendrapport 2014 (alle quotes uit de pdf, 2MB):

  1. Big Data – Bart De Waele – @netlash
  2. Estimotes – Dirk Sabbe – @dirk_sabbe
  3. Every generation has its frequency – Andrew Vassalo – @AndrewVassallo
  4. Big data en privacy – Bruno Segers – @segersbr
  5. If we can control it, we don’t need to predict it – Bert Van Wassenhove – @ibert
  6. 2014 in mijn glazen bol – Clo Willaerts – @bnox
  7. Ad Fontes – Davy De Rijck – @CfrDavy
  8. The Ripple Effect has begun – Dries Bultynck – @DriesBultynck
  9. Buzzword Bingo – Elke De Vilder – @issuus
  10. Van ‘ja maar’ en ‘nee tenzij’ naar ‘ja tenzij’ – Eric Kenis – @EKenis
  11. Voor wie ons bemint zullen we graag bloot gaan – Filip Aerts – @filipaertsdigi
  12. De (digitale) jeugd heeft de toekomst – Frank Delporte – @FrankDelporte
  13. Slimme Outdoor Advertising – Frederik De Wachter – @freddewachter
  14. More talking, less typing – Frederic Naessens – @frednasen
  15. Revolutie op het internet! – Frederik Tibau – @frederiktibau
  16. Social customer service breekt door – Hans Similon & Dorien Aerts – @hanssim & @theonehitwonder
  17. Drie amuse-bouches voor 2014 – Herman Konings – @soeproza
  18. Laat de trends even voor wat ze zijn – Karl Gilis – @AGConsult
  19. 2014 wordt een zeer interessant jaar – Kristof Schils – @kristofschils
  20. De renaissance van offline communicatie – Maarten Reijgersberg – @RauwCC
  21. Content marketing wordt het nieuwe adverteren – Marnik D’Hoore – @marnikdhoore
  22. Multichannel is dood. Leve multichannel – Mathieu Dhondt – @MathieuDHondt
  23. Als mijn schoonmoeder aanbelt, doe de lichten uit – Nick Decrock – @ndecrock
  24. De Cambrische explosie van startups – Omar Mohout – @omohout
  25. Big data op school – Pedro Debruyckere – @thebandb
  26. Het Internet is de max – Peter Van Hende – @fons_be
  27. Digital in 2014 – Steven Beeckman – @stevenbeeckman
  28. Dood van de gatekeepers – Steven De Wilder – @StevenDeWilder
  29. De spreidstand: menselijk en digitaal – Steven Van Belleghem – @StevenVBe
  30. Something something social media – Talking heads – @talking_heads
  31. E-mail marketing will change … for the better – Tim Karpisek – @TimKarpisek
  32. Digitale doekjes voor het bloeden – Tom De Baere – @tomdebaere
  33. De yin in digital – Robbie Cop – @robbiedigitall
  34. Smart Cities – Yves Kallaert – @YvesKallaert

Bron: http://wijs.be/nl/trends-inzichten/blog/detail/online-trendrapport-2014  [2013-12-31].

(Deze blogpost samengesteld & van links voorzien door Patrick Vandenberghe, afd. Communicatie.)


Gearchiveerd onder:Links, Prikkelfase Tagged: aanbesteding, Afrika, app, basics right, beeldtaal, big data, branding, consument, consuminderen, content marketing, data mining, database marketing, De Brouwer Walter, De Bruyckere Pedro, De Rijck Davy, digital first, direct marketing, domotica, e-care, e-health, e-mail, Facebook, geo, gezondheid, hardware, information overload, internet of things (IoT), Kallaert Yves, klantgerichtheid, location based services, maatwerk, mobile, non profit, pdf in de blogpost, PR, privacy, Reijgersberg Maarten, relevantie, responsief design, smart outdoors advertising, smartphone, sociale media, storytelling, tabletcomputer, ToeComSt, trendwatching, tv, user experience (UX), Van Belleghem Steven, Vandenberghe Patrick, video, Vlaamse overheid, wearable, Willaerts Clo, zorg

Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images





Latest Images